Jobba på Popkollo

Jobba på sommarkollo!

NU KAN DU SÖKA TILL LEDARE PÅ POPKOLLO I SOMMAR! 

Klicka här för ansökan!

Klicka här för information om årets sommarkollon!

VEM ÄR DET VI SÖKER?
Popkollos sommarkollon är separatistiska musikkollon för unga tjejer och/eller transpersoner. Vi använder termen transperson som ett paraplybegrepp där vi menar icke-binära, gender queer/fluid, transkvinnor, transmän och alla andra som inte identifierar sig som cispersoner. För att skapa den trygga platsen som Popkollo är, där unga tjejer och transpersoner ska känna att de har en självklar plats i rummet och omger sig med förebilder som är som dem, söker vi dig som identifierar dig som kvinna och/eller transperson som ledare till våra kollon.

INTROUTBILDNING
För att få jobba på sommarkollo vart som helst i landet måste en ha gått Popkollos introutbildning där en lär sig om Popkollos metoder och värdegrund. Dessa sker nationellt med nya ledare från hela Sverige och hålls av ledare utbildade av Popkollos riksorganisation. Har du gått utbildningen tidigare behöver du inte gå den igen. Utbildningen kommer i år att ske:

18-19 april i Göteborg. Anmäl dig till denna utbildning här
2-3 maj i Stockholm. Anmäl dig till denna utbildning här
30-31 maj i Umeå. Anmäl dig till denna utbildning här 

Mer information om utbildningarna kommer snart. Utbildningen är även öppen för dig som är nyfiken på att engagera dig i en förening. Du behöver alltså inte vänta med att anmäla dig till du blivit rekryterad. Kontakta din lokala förening för att se om de kan stå för din avgift. Mejla hej@popkollo.se för kontaktuppgifter.

ROLLER
Musikhandledare (arvoderat)
Som musikhandledare får du främst coacha deltagarna i replokalen och hålla instrumentworkshop. Du finns till för att stötta deltagarna, hjälpa till och vara en förebild. Det betyder inte att du behöver vara mästare på ett eller flera instrument, vi hjälps åt och det är viktigt för oss att visa deltagare att en inte behöver kunna allt, men det är bra om du har lite koll på trummor, bas, gitarr, piano och sång. Du får också gärna hålla workshops om tex musik, teknik, musikbranschen eller något annat kul och spännande! Det är obligatoriskt att vara med i för-, och efterarbetet och att gå introutbildningen. Du kan söka som musikhandledare till alla kollon.

Producenthandledare (arvoderat)
Som producenthandledare får du främst coacha deltagarna när de proddar och skriver låtar samt hålla workshops i teknik och studio. Du finns till för att stötta deltagarna, hjälpa till och vara en förebild. Det betyder inte att du behöver vara mästare på allt som har med inspelning, teknik och DAWS att göra, vi hjälps åt och det är viktigt för oss att visa deltagare att en inte behöver kunna allt. Du får också gärna hålla andra workshops om tex musik, teknik, musikbranschen eller något annat kul och spännande! Det är obligatoriskt att vara med i för-, och efterarbetet och att gå introutbildningen. Du kan söka som producenthandledare endast till Producentkollot.

Kvällsledare (arvoderat)
Som kvällsledare får du främst planera aktiviteter för kvällarna och den tid vi inte hänger i reporna. Det kan vara tex lekar, skattjakter, filmvisning eller planera utflykter. Eftersom ett popkollo är ganska intensivt och innehåller mycket musik är det skönt att ha lite avbrott från musiken och göra annat kul. Som kvällsledare finns inget krav att du ska ha en bakgrund inom musik. Du får dock gärna hålla workshops om tex musik, teknik, musikbranschen eller något annat kul och spännande! Som kvällsledare har du även sovande jour några nätter och har tillsammans med musikhandledarna ansvar för läggning och väckning. Det är obligatoriskt att vara med i för-, och efterarbetet och att gå introutbildningen. Du kan söka som kvällsledare endast till Övernattningskollot.

Koordinator (arvoderat)
Som koordinator har du övergripande ansvar för kollot, har kontakt med vårdnadshavare och fixar och trixar under kollot. Det är bra om du gillar och är bra på struktur och att planera men det finns inga krav på tidigare erfarenheter eller meriter. Det är obligatoriskt att vara med i för-, och efterarbetet och att gå introutbildningen. Du kan söka som koordinator till samtliga kollon.

Praktikant (ej arvoderat)
Som praktikant får du välja själv hur involverad du vill vara. Det är bra att vara praktikant om du funderar på att vara ledare eller koordinator nästa år med vill se hur det går till, har tidigare gått popkollo och nu vill börja engagera dig eller inte vill ha så stort ansvar under kollot. Du får möjlighet att delta på arrangörsgruppsmöten, lägga schema, hålla workshops, hjälpa till i replokalerna och göra det du känner att du vill och kan hjälpa till med. Det finns inga krav på tidigare erfarenheter eller kunskaper men vi vill att du går introutbildningen. Du kan söka till praktikant på samtliga kollon.

Volontär (ej arvoderat)
Som volontär är du med någon enstaka dag under kollot och hjälper till med det du kan bidra med. Det kan vara tex att rodda scenen under sista dagen då vi har konserten, hjälpa till att köra deltagare från tåg, duka upp för mat och fika och mycket mer. Du kan söka till volontär på samtliga kollon.

Klicka här för ansökan! 

Vad är Popkollo?

Popkollo är ett musikläger som riktar sig till alla tjejer och transpersoner som älskar musik! Vi finns på en massa platser runtom i landet.

Under en hel vecka spelar vi olika instrument, skriver låtar, har roliga workshops och lär oss av varandra. Som avslutning ställer vi oss på scenen och spelar, väsnas, sjunger, rappar, solar, och skriker för hela världen. Och du behöver inte kunna spela innan kollot – vi lär oss tillsammans. Låter det utmanande? Det är det! Men också fantastiskt roligt och utvecklande. Och för att vi ska våga allt det här ser vi till att skapa så trygga miljöer som möjligt. Alla våra ledare har gått Popkollos ledarutbildning och lärt sig smarta tips och trix för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för alla att vara med och vara kreativa tillsammans.

Popkollo tror på en värld där alla har rätt att uttrycka sig och utvecklas som musiker, låtskrivare, artister och producenter. Vi gör mest kollon på sommaren men även annan verksamhet och under andra tider på året. Läs mer under verksamhet.

Läs mer om oss

Värdegrund

Trygghet, DIT & normkritik

Popkollo utgår ifrån att en känsla av trygghet är en förutsättning för kreativitet och skapande, i synnerhet när denna kreativitet är normbrytande. Basen i all vår verksamhet är därför att skapa trygga(re) rum där våra deltagare ges utrymme att utvecklas. Normkritik är ett viktigt verktyg för att skapa den tryggheten för så många som möjligt. Popkollo strävar alltid efter att vara en så tillgänglig och trygg plats som möjligt, för så många som möjligt. Vi är medvetna om att de personer vi vill nå med vår verksamhet har olika förmågor, inlärningsstilar, erfarenheter och bakgrunder – vilket ger olika förutsättningar att delta. Det innebär också att vi alltid strävar efter att fokusera på, synliggöra och bryta de normer och maktstrukturer som gör att vissa personer har det lättare i olika musikskapande sammanhang – även inom Popkollo.

Vi använder uttrycket Do It Together eller DIT, som ett samlingsbegrepp för de metoder och det förhållningssätt vi har till kreativitet. Vi använder begreppet DIT som en vidareutveckling av DIY (do it yourself) för att än tydligare understryka att det handlar om att göra saker tillsammans – men vi tar med oss innehållet från DIY – till exempel eget skapande, ifrågasättande av normer kring vad kvalitet är, motståndet mot en proffskultur och ett synsätt att endast några få är experter och får tillgång till att uttrycka sig eller skapa kultur. DIT präglar inte bara hur vi förhåller oss till våra deltagare, utan hur alla inom organisationen förhåller sig till varandra och hur organisationen utvecklas.