Jobba på Popkollo

Jobba på kollo sommaren 2024

Popkollo är en ideell organisation, vilket innebär att ledarrollen inte är ett vanligt sommarjobb. Det är en möjlighet att bidra till en jämställd musikscen. En chans att ge dagens unga tjejer och transpersoner inspiration, glädje, stöttning, styrka och gemenskap. Hela organisationen bygger på att engagerade personer arbetar ideellt för att skapa en positiv förändring för vår målgrupp.

Vem kan söka till ledare?

Popkollos sommarkollon är separatistiska musikkollon för unga tjejer och/eller transpersoner. Vi använder termen transperson som ett paraplybegrepp där vi menar icke-binära, gender queer/fluid, transkvinnor, transmän och alla andra som inte identifierar sig som cispersoner. För att skapa den trygga platsen som Popkollo är, där unga tjejer och transpersoner ska känna att de har en självklar plats i rummet och omger sig med förebilder som är som dem, söker vi främst dig som identifierar dig som kvinna och/eller transperson som ledare till våra kollon. Men alla kan givetvis ansöka. Du behöver inte spegla vår målgrupp för att t ex vara volontär och hjälpa till med förberedelser inför kollot. Du behöver inte ha musikerfarenhet för att söka till rollerna som kvällsledare, koordinator, fritidsledare, kock, praktikant eller volontär.

Introutbildning

Om du blir rekryterad som ledare är det obligatoriskt att gå Popkollos introutbildning.
Där får du lära dig om Popkollos metoder och värdegrund. Dessa sker nationellt med nya
ledare från hela Sverige och hålls av ledare utbildade av Popkollos riksorganisation.

Om du blir rekryterad till ett kollo så står den lokala föreningen för din utbildningsavgift.
Utbildningen är även öppen för dig som är nyfiken på att engagera dig i en förening.
Du behöver alltså inte vänta med att anmäla dig till du blivit rekryterad. Kontakta din lokala
förening för att se om de kan stå för din avgift. Mejla hej@popkollo.se för kontaktuppgifter.
Du kan även gå som privatperson och stå för deltagaravgiften själv.

Du kan se aktuella introutbildningar under Kalender här på hemsidan.

Vill du jobba på Popkollo i sommar? Ansökan är nu öppen!


Ledarroller på kollo


MUSIKLEDARE
Som musikledare får du främst coacha deltagarna i replokalen och hålla instrumentworkshop. Du finns till för att stötta deltagarna, hjälpa till och vara en förebild. Det betyder inte att du behöver vara mästare på ett eller flera instrument, vi hjälps åt och det är viktigt för oss att visa deltagare att en inte behöver kunna allt. Det är obligatoriskt att vara med i för-, och efterarbetet och att gå introutbildningen. Du kan söka som musikhandledare till alla kollon.

KVÄLLSLEDARE
Som kvällsledare är du främst ansvarig för aktiviteterna kvällstid och den tid vi inte hänger i reporna. Det kan vara tex lekar, filmvisning eller ut-flykter. Du får gärna hålla workshops om tex musik, teknik, musikbranschen eller något annat kul och spännande! Det är obligatoriskt att vara med i för-, och efterarbetet och att gå introutbildningen. Du kan söka som kvällsledare endast till övernattningskollon.

KOORDINATOR
Som koordinator är du spindeln i nätet och ansvarar för schema, planering och att delegera arbetsuppgifter till ledare så att allt flyter på enligt plan. Det är bra om du gillar och är bra på struktur och att planera men det finns inga krav på tidigare erfarenheter eller meriter. Det är obligatoriskt att vara med i för-, och efterarbetet och att gå introutbildningen. Du kan söka som koordinator till samtliga kollon.

FRITIDSLEDARE
Som fritidsledare har du fokus på den sociala gemenskapen och deltagarnas behov. Du stöttar, lyssnar och hittar på roliga aktiviteter. Här söker vi gärna dig som är – eller utbildar dig till – kurator, socionom, fritidspedagog eller liknande. Det är obligatoriskt att vara med i för-, och efterarbetet och att gå introutbildningen. Du kan söka till fritidsledare på samtliga kollon.

KOCK
Som kock hjälper du till att laga mat under kollot. Vissa kollon är på t ex folkhögskolor där personalen lagar mat. Andra kollon lagar maten själv med egna kollokockar på plats. Du behöver inte vara utbildad kock – det viktigaste är att du gillar att laga mat och har bra recept för storkok i backfickan! Du kan söka till kock på samtliga kollon.

PRAKTIKANT
Som praktikant blir du tilldelad lättare uppgifter utifrån dina kunskaper och önskemål. Det är bra att vara praktikant om du funderar på att vara ledare eller koordinator nästa år med vill se hur det går till, har tidigare gått popkollo och nu vill börja engagera dig eller inte vill ha så stort ansvar under kollot. Du kan söka till praktikant på samtliga kollon.

VOLONTÄR
Som volontär är du med och hjälper till med det du kan bidra med. Det kan vara tex att rodda scenen under sista dagen då vi har konserten, vara en trygg lyssnande vuxen eller duka upp för mat och fika. Vi behöver alltid fler hjälpande händer! Du kan söka till volontär på samtliga kollon.

Vad är Popkollo?

Popkollo är ett musikläger som riktar sig till alla tjejer och transpersoner som älskar musik! Vi finns på en massa platser runtom i landet.

Under en hel vecka spelar vi olika instrument, skriver låtar, har roliga workshops och lär oss av varandra. Som avslutning ställer vi oss på scenen och spelar, väsnas, sjunger, rappar, solar, och skriker för hela världen. Och du behöver inte kunna spela innan kollot – vi lär oss tillsammans. Låter det utmanande? Det är det! Men också fantastiskt roligt och utvecklande. Och för att vi ska våga allt det här ser vi till att skapa så trygga miljöer som möjligt. Alla våra ledare har gått Popkollos ledarutbildning och lärt sig smarta tips och trix för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för alla att vara med och vara kreativa tillsammans.

Popkollo tror på en värld där alla har rätt att uttrycka sig och utvecklas som musiker, låtskrivare, artister och producenter. Vi gör mest kollon på sommaren men även annan verksamhet och under andra tider på året. Läs mer under verksamhet.

Läs mer om oss

Värdegrund

Trygghet, DIT & normkritik

Popkollo utgår ifrån att en känsla av trygghet är en förutsättning för kreativitet och skapande, i synnerhet när denna kreativitet är normbrytande. Basen i all vår verksamhet är därför att skapa trygga(re) rum där våra deltagare ges utrymme att utvecklas. Normkritik är ett viktigt verktyg för att skapa den tryggheten för så många som möjligt. Popkollo strävar alltid efter att vara en så tillgänglig och trygg plats som möjligt, för så många som möjligt. Vi är medvetna om att de personer vi vill nå med vår verksamhet har olika förmågor, inlärningsstilar, erfarenheter och bakgrunder – vilket ger olika förutsättningar att delta. Det innebär också att vi alltid strävar efter att fokusera på, synliggöra och bryta de normer och maktstrukturer som gör att vissa personer har det lättare i olika musikskapande sammanhang – även inom Popkollo.

Vi använder uttrycket Do It Together eller DIT, som ett samlingsbegrepp för de metoder och det förhållningssätt vi har till kreativitet. Vi använder begreppet DIT som en vidareutveckling av DIY (do it yourself) för att än tydligare understryka att det handlar om att göra saker tillsammans – men vi tar med oss innehållet från DIY – till exempel eget skapande, ifrågasättande av normer kring vad kvalitet är, motståndet mot en proffskultur och ett synsätt att endast några få är experter och får tillgång till att uttrycka sig eller skapa kultur. DIT präglar inte bara hur vi förhåller oss till våra deltagare, utan hur alla inom organisationen förhåller sig till varandra och hur organisationen utvecklas.