Jobba på Popkollo

Sök rollen som utbildare för Popkollo!

Våra utbildare spelar en viktig roll i att välkomna nya personer till organisationen. Som utbildare kan du hålla i introutbildningen (för alla nya aktiva) och planeringsdagen (med ledargrupp inför ett specifikt kollot). Du kan även hålla i externa utbildningar för aktörer utanför Popkollos egen organisation. Vår kompetens är efterfrågad av många. Tidigare har vi anlitats av bland annat Spotify, Kungliga musikhögskolan, Musikförläggarna och Stockholms tjejjour. Under hösten 2021 tar Popkollo fram en ny, digital utbildning genom ett stöd från Stiftelsen Konung Gustaf V:s 90 årsfond. Den 20-21 november utbildar vi gamla och nya utbildare i det nya upplägget! Den digitala utbildningen kommer utgöra ett komplement till de fysiska utbildningarna. Genom att delta under utbildarhelgen blir du kvalificerad att hålla både fysiska och digitala utbildningar (dvs på fysisk plats eller i Zoom).
VEM SÖKER VI?
Vi söker dig som vill sprida Popkollos normkritiska metoder till fler! Du har gärna erfarenhet av Popkollos verksamhet sen tidigare, men det är inget krav. Det viktigaste är att du delar Popkollos värdegrund och är motiverad. Du behöver kunna delta på utbildarhelgen 20-21 november.
VAD INNEBÄR DET ATT VARA UTBILDARE?
  • Uppdraget som utbildare gäller under ett år i taget från 1 dec – 1 dec. Uppdraget förnyas genom överenskommelse i samband med utbildarhelgen* varje år.
  • Erbjudanden om uppdrag (både fysiska och digitala) skickas ut från rikskansliet vid behov. Du tackar ja till de erbjudanden du är intresserad av. Kansliet väljer sedan rätt kandidat till uppdraget.
  • Uppdragen är arvoderade (varierar beroende på format)
  • Behöver du resa och boende står Popkollo för det.
*Varje höst (vanligtvis i november) samlas alla utbildare för en fortbildningshelg tillsammans. Helgen är inte arvoderad. I samband med helgen förnyar du ditt intresse för att fortsätta vara utbildare.
VARFÖR SKA JAG BLI UTBILDARE?
  1. Du får grundutbildning i Popkollos metoder och fortbildning årligen.
  2. Du lär känna andra Popkollo-aktiva och utökar ditt nätverk
  3. Du får möjlighet att åka på den internationella Girls Rock Camp Alliance Conference!!
  4. Du får chans att utvecklas som processledare och utbildare.
  5. Du bidrar till att ännu bättre metoder skapas för att unga ska kunna utveckla sitt musikintresse och sin kreativitet på trygga platser.
HUR ANSÖKER JAG?
Vi kommer sedan återkoppla på mail senast 18 oktober. Vid behov gör vi kortare telefonintervjuer.
VAD HÄNDER SEN?
Om du blir antagen som utbildare får du gå Popkollos “Utbildning för utbildare”. Den äger rum digitalt under helgen 20-21 november (cirkatider 10-16) samt ett introtillfälle kvällstid den 11 nov 18.00 – 19.30. Under dessa träffar går vi igenom den nya utbildningen. Det är ett interaktivt upplägg där du, tillsammans med de andra blivande utbildarna, får testa att hålla i de olika delarna och börja växa in i rollen som utbildare.
VID FRÅGOR
Kontakta föreningskoordinator Jessica på forening@popkollo.se.

Vad är Popkollo?

Popkollo är ett musikläger som riktar sig till alla tjejer och transpersoner som älskar musik! Vi finns på en massa platser runtom i landet.

Under en hel vecka spelar vi olika instrument, skriver låtar, har roliga workshops och lär oss av varandra. Som avslutning ställer vi oss på scenen och spelar, väsnas, sjunger, rappar, solar, och skriker för hela världen. Och du behöver inte kunna spela innan kollot – vi lär oss tillsammans. Låter det utmanande? Det är det! Men också fantastiskt roligt och utvecklande. Och för att vi ska våga allt det här ser vi till att skapa så trygga miljöer som möjligt. Alla våra ledare har gått Popkollos ledarutbildning och lärt sig smarta tips och trix för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för alla att vara med och vara kreativa tillsammans.

Popkollo tror på en värld där alla har rätt att uttrycka sig och utvecklas som musiker, låtskrivare, artister och producenter. Vi gör mest kollon på sommaren men även annan verksamhet och under andra tider på året. Läs mer under verksamhet.

Läs mer om oss

Värdegrund

Trygghet, DIT & normkritik

Popkollo utgår ifrån att en känsla av trygghet är en förutsättning för kreativitet och skapande, i synnerhet när denna kreativitet är normbrytande. Basen i all vår verksamhet är därför att skapa trygga(re) rum där våra deltagare ges utrymme att utvecklas. Normkritik är ett viktigt verktyg för att skapa den tryggheten för så många som möjligt. Popkollo strävar alltid efter att vara en så tillgänglig och trygg plats som möjligt, för så många som möjligt. Vi är medvetna om att de personer vi vill nå med vår verksamhet har olika förmågor, inlärningsstilar, erfarenheter och bakgrunder – vilket ger olika förutsättningar att delta. Det innebär också att vi alltid strävar efter att fokusera på, synliggöra och bryta de normer och maktstrukturer som gör att vissa personer har det lättare i olika musikskapande sammanhang – även inom Popkollo.

Vi använder uttrycket Do It Together eller DIT, som ett samlingsbegrepp för de metoder och det förhållningssätt vi har till kreativitet. Vi använder begreppet DIT som en vidareutveckling av DIY (do it yourself) för att än tydligare understryka att det handlar om att göra saker tillsammans – men vi tar med oss innehållet från DIY – till exempel eget skapande, ifrågasättande av normer kring vad kvalitet är, motståndet mot en proffskultur och ett synsätt att endast några få är experter och får tillgång till att uttrycka sig eller skapa kultur. DIT präglar inte bara hur vi förhåller oss till våra deltagare, utan hur alla inom organisationen förhåller sig till varandra och hur organisationen utvecklas.