Best of Popkollo 2021

Best of Popkollo är en årlig nationell träff för oss som är - eller vill bli - engagerade i Popkollo.

På Best of Popkollo möts alla vi som är ledare, planeringsgrupper, arrangörer, praktikanter, volontärer, kanslister, styrelsemedlemmar osv. Ett forum där vi kan växa och lära tillsammans. Det blir en härlig blandning av workshops, viktiga samtal, utbyten och möten över föreningsgränserna!

Best of Popkollo 2021 äger rum den 20-24 oktober helt ONLINE på Zoom. Det blir workshops, samtal, erfarenhetsutbyten mm. Det är gratis att delta.

 

Onsdag-torsdag (20-21 oktober) blir det aktiviteter kvällstid.

Lördag - söndag (23-24 oktober) ses vi dagtid (prel tider 10-15)

 

Anmäl dig senast 20 oktober. Du kommer sedan få information om schemat på mailen och kan då skriva upp dig på de olika programpunkterna i mån av plats.

Frågor? Kontakta föreningskoordinator Jessica på forening@popkollo.se

Är du osäker på om Best of Popkollo är rätt forum för dig? Hör av dig så hjälper vi till!

 

PROGRAM (uppdateras löpande)

--- ONSDAG 20 OKTOBER ---

17.30 - 18.45 Transkompetens

Vi lär oss mer om bl a kön och könsidentitet, hur en bemöter och stöttar transpersoner i vår verksamhet på ett bra sätt och hur en tar samtal med "transkritiska" föräldrar. Vi diskuterar även vad transfobi är och hur den tar sig uttryck i dagens samhälle. Med Mika Lövsén, Popkollo-ledare med erfarenhet av att leda transseparatistiska samtal inom och utanför Popkollo.

17.30 - 18.45 Förening + ekonomi = hur funkar det? 

En viktig del i att driva en förening är att ha koll på ekonomin. Men vad betyder egentligen bokslut, firmatecknare och revision? Hur funkar det att betala ut löner, och hur gör vi en bra budget?
Under det här passet går vi igenom en förenings ekonomiska årshjul. Vi förklarar de olika begreppen och svarar på frågor. För dig som är kassör, sitter i en styrelse eller bara vill lära dig mer om föreningsekonomi. Med Kristina Johansson, ekonomiansvarig på riksorganisationen, och Jessica Nilsson, föreningskoordinator på kansliet.
.
19.00 - 19.30 Att leda separatistiska samtal

Mika berättar om funktionen separatistiska samtal har för marginaliserade personer och om effekten hen har sett av separatistiska samtal på kollo. Vi testar även ett par samtalsmetoder och diskuterar hur/om separatistiska samtal kan användas inom Popkollo.
För vem? För dig som t ex är ledare och vill hålla separatistiska samtal (t ex med fokus på trans, BIPOC, neuropsykiatriska funktionsvarationer eller annat) eller bara är nyfiken på hur ett separatistiskt samtal kan gå till. Med Mika Lövsén, Popkollo-ledare med erfarenhet av att leda transseparatistiska samtal inom och utanför Popkollo.

19.00 - 20.00 Snabba kollocash! - INSTÄLLT PGA SJUKDOM

Vi snackar pengar! Hur kan vi bli bättre på att söka bidrag och få sponsorer till vårt kollo? Under det här passet lyfter vi föreningarnas behov och utmaningar samt går igenom hjälpsamma tips och råd. Det finns även möjlighet att ställa frågor. Med Matilda Köpcke (verksamhetsansvarig på rikskansliet) och Elin Nilsson (sponsringskoordinator på rikskansliet)

--- TORSDAG 21 OKTOBER ---

17.30 - 18.45 Minoritetsstress - en föreläsning med Interfem

Under denna föreläsning lyfter Interfem stress utifrån ett antirasistiskt och feministiskt perspektiv. Vi får en ökad förståelse och kunskap om hur rasism och sexism orsakar höga stressnivåer och vad vi kan göra för att ta hand om vår hälsa. Vi får även en överblick över möjliga åtgärder för att förebygga och minska minoritetsstress både i vår organisation och samhället i stort.

Interfem är en antirasistisk och feministisk tankesmedja och ett resurscenter. Syftet med organisationen är att utforma strategier och metoder som minskar rasism och sexism och stärker kvinnor och transpersoner som blir rasifierade. Interfem erbjuder även utbildningar och samtalsträffar för personer som drabbats av minoritetsstress på grund av rasism och sexism.

19.00 - 20.00 Beyoncé, Black Lives Matter och musikens makt att skapa förändring
Med avstamp i Beyoncé och Black Lives Matter-rörelsen berättar Juliet Atto, kulturjournalist, om musik som återspeglar samtiden och dess makt att skapa förändring. En högaktuell föreläsning som får oss att reflektera kring vår samtid och vår egen såväl som musikens plats i den.
Juliet Atto är kulturjournalist och har skrivit flera krönikor och debattinlägg som analyserar bland annat Beyoncés verk och påverkan på vår samtid. Juliet har tidigare varit kommunikatör på Popkollos rikskansli. Idag är Juliet projektledare och kommunikationsansvarig för Maktsalongen.

 

--- LÖRDAG 23 OKTOBER ---

11.00 - 12.00 Att engagera unga - metoder för medlemsrekrytering
Vad betyder egentligen medlemsutveckling? Vems ansvar är det att en förening inte dör ut?
Och hur kan medlemsrekrytering bli något roligt som engagerar alla i din förening? I denna föreläsning berättar Hanna Andersson om medlemsutveckling och rekrytering - och hur de hänger ihop. Bland annat berörs frågor som ungt engagemang idag och hur en förening kan nå nya målgrupper. Hon delar även med sig av handfasta tips på hur en förening kan planera sin rekrytering och vad som är viktigt att tänka på för att rekryteringen ska bli lyckad.
*****
Hanna Andersson är projektledare och frilansmusiker utbildad på Kulturverkstan i Göteborg och vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Under sina studier på Kulturverkstan fördjupade hon sig i medlemsutveckling och -rekrytering med ett speciellt fokus på unga. I dag arbetar Hanna som kommunikatör på ungdomsorganisationen Folk You samt som projektsamordnare på Gotlandsmusiken.

 

11.00 - 12.00 GIRLS ROCK CAMP ALLIANCE - en internationell rörelse för jämställdhet

Lär dig mer om Popkollos internationella arbete! Girls Rock Camp Alliance (GRCA) är en paraplyorganisation som samlar över 120 olika kolloarrangörer från hela världen. Varje år samlas vi för en internationell konferens där vi utbyter erfarenheter. Under passet berättar Casey Vendélle, styrelseledamot i GRCA, om organisationens arbete och påverkan. Du får även information om hur du kan engagera dig internationellt, samt hur det funkar att åka på en internationell konferens.

 

13.00 - 14.30 Bygga beats och ljudlandskap med SILAS LILO

En workshop i hur du kan bygga beats & rytmiska ljudlandskap med ljud du själv spelat in. Kanske spelar du in måsarna som skriker över hustaken, ljuden av dina fotsteg i trapphuset, dina popcorn som poppar i grytan, eller ditt rop och ditt eko i skogen? Dessa ljud kan du sen leka med i ett ljudredigeringsprogram, där du kan klippa dem till kortare ljud, bygga beats av dem, och manipulera dem så de ändrar karaktär, och kanske låtar helt annorlunda än vad du hade kunnat förutspå. Välkommen till en workshop i att leka med ljud!

Praktisk:

- Du behöver ha tillgång till en dator/pad med ett ljudredigeringsprogram (tex garageband, Reaper, Ableton Live, logic, FL Studio, Reasen, Cubase). Workshopen kommer att utgå ifrån programmet Ableton Live, men det är underordnat vilket ljudredigeringsprogram du använder.

- Till denna workshop kommer du få ljudfiler av workshophållare Silas, men du får också använda egna om du vill.

Workshopen leds av SILAS LILO. Silas är Popkollo-musikledare och låtskrivare. I sitt solo-projekt REMBODY använder sig Silas av egna inspelade ljud för att skapa beats och ljudlandskap. Du kan lyssna här: https://soundcloud.com/rembody/weoweyounothing

14.15 - 14.45 Koll på kollokoordinator

Som koordinator på kollo är du spindeln i nätet! Under det här passet kan du utbyta erfarenheter och bolla idéer med andra koordinatorer. Eller bara lyssna och se om koordinatorsrollen är nått för dig i framtiden! Ingrid Haulin och Clara Hallgren från Popkollo Göteborg delar med sig av sina bästa tips och tricks för koordinatorsrollen.

--- SÖNDAG 23 OKTOBER ---

10.00 - 12.00 Nationellt planeringsmöte

Vi utvärderar kollosommaren, diskuterar vårt nationella samarbete och planerar inför sommaren 2022. För föreningar som arrangerat kollo 2021 eller/och vill arrangera kollo sommaren 2022.

13.00 - 14.00 Nationellt medlemsmöte

Här tar vi gemensamma beslut som rör riksorganisationen. Alla föreningar skickar en representant. Mer infomation kommer skickas ut direkt till föreningarna.

14.15 - 14.45 Samtal efter önskemål

Tid att fördjupa sig i något, bolla idéer eller bara umgås.

14.45 Gemensam avslutning på dagen.

Vi avrundar årets Best of Popkollo tillsammans.

 

Best of Popkollo arrangeras i samarbete med ABF.

Snabbfakta

Form: Best of Popkollo

Datum: 20-24 okt

Ålder: 16 och uppåt

Plats: ONLINE

Nivå: Inga förkunskaper krävs

Arrangör: Riksorganisationen Popkollo

Kontaktperson: forening@popkollo.se

Antal platser: Begränsat

Platser kvar: Många platser kvar

Anmälan senast: 20 oktober

Anmälan Best of Popkollo 2021