Historik

Kollo är ett över hundra år gammalt fenomen i Sverige. Då handlade det framförallt om storstadskids som behövde komma ut på landsbygden och få lite frisk luft och aktivitet. När Popkollo startades hade vi ungefär samma tankegång, bara det att vårt kollo skulle vara till för unga tjejer som behöver komma iväg någonstans där de får spela musik och träffa likasinnade.

12 år med Popkollo

2013 firade Popkollo 10-årsjubileum! Från det första kollot i Hultsfred med 19 deltagare till en Riksorganisation med 2000 medlemmar har det hänt mycket. Men fortfarande inte tillräckligt. Här ger vi en kort historieåterblick och berättar om våra planer för framtiden…

Enda tjejen i sikte…

I januari 2003 damp det ner en mycket intressant förfrågan hos föreningen Rockparty, arrangör av Hultsfredsfestivalen 1986-2009. Avsändaren var artisten Marit Bergman och innehållet hennes tankar om att arrangera ett musikläger för tjejer.

Idén om ett musikkollo för tjejer föddes hos mig och mina medmusiker under den gångna sommaren – en sommar som på många vis varit underbar, vi har turnerat land och rike runt och mött en entusiastisk publik. Det enda molnet på himlen har varit det där gamla vanliga som börjar bli så tröttsamt nu: ”var är alla tjejerna?”.

På mer än ett festivalprogram visade det sig att Marit Bergman var den enda inbokade kvinnliga akten.

Man kan spekulera länge i anledningarna till att vi tjejer är i minoritet i den här musikervärlden. Men oavsett orsak är det lika trist att gång på gång finna sig så ensam. Dessutom blir man bedrövad när man tänker på all den talang som går till spillo för att tjejer av ett eller annat skäl inte tar sig in/kommer in i branschen. Och – framför allt – tänk så många tjejer som missar en sån chans till utveckling, glädje och gemenskap.

Rockparty nappade genast på idén, tillsatte en projektledare och började leta finansiering.

Första kollot

Sommaren kom och i augusti 2003 var idén om ett musikläger för tjejer realiserad – Popkollo var fött! 19 deltagare i åldern 10-16 spenderade 10 dagar med repning, workshops, seminarier (och förstås lite lek och bad) tillsammans med olika artister och musiker som handledare.

Popkollo skapade 19 musikunder som efter kollot hade fått upp ett brinnande musikintresse. Kollot och dess deltagare låg till grund för bildandet av Föreningen Sheena i Hultsfred (idag Föreningen Popkollo Hultsfred) – en musikförening med syfte att peppa unga kvinnliga musiker – den första popkolloföreningen.

Popkollo sprids och riksorganisationen föds

Redan sitt första år genererade Popkollo mycket uppmärksamhet i media, och denna uppmärksamhet spred kännedom om Popkollo till andra organisationer och personer runtom i landet som hörde av sig och ville veta mer och samarbeta. 2006 inleddes projektet ”Popkollo Nationell Spridning”.

Projektet syftade till att med utgångspunkt i Popkollo sprida en konkret metod och pedagogik att jobba med musik, jämställdhet och unga tjejer på. Detta genom att hjälpa andra ideella föreningar arrangera egna popkollon samt etablera en nationell samarbetsplattform för dessa arrangörer och andra ideella föreningar som jobbar med jämställdhet.

Under tre år från 2006 – 2009 startades således nya kollon upp i sju städer (Umeå startade redan 2005 som ett pilotkollo innan spridningsprojektet) och 2006 föddes riksorganisationen Popkollo som i dag samlar 12 medlemsföreningar i Arvika, Botkyrka, Falun, Göteborg, Hultsfred, Katrineholm, Luleå, Malmö, Umeå, Upplands Väsby, Örebro och Svalöv.

Fler kolloinriktningar

Under åren har Popkollo gått och fått fler inriktningar. Förutom Popkollo för 12-16 år, som är en bred introduktion till olika genres och stilar, så har det testats olika inriktningar som: metal, ljudteknik, film, reportage/tv, hiphop, elektro/beats  och fortsättning. De fördjupningar som finns idag är Metal/Punk, Jazz, Hiphop och Fortsättning.

Mer verksamhet

Ju fler somarkollon det har arrangerats i landet, desto mer har det efterfrågats verksamhet inte bara på sommaren, utan hela året runt, och även för äldre.

Idén om Ladies Rock Camp föddes i USA och togs över till Sverige av Popkolloengagerade som, efter förfrågan från föräldrar till popkollodeltagare, arrangerade det första Popkollo Madame 2009. Det är ett minipopkollo på en helg för personer över 18 år. Syftet var att möjliggöra för äldre personer att också kunna gå på popkollo samt att tjäna ihop pengar till sommarkollona, då allt överskott från madame går direkt till ungdomsverksamheten. Ju fler Madame vi arrangerat desto viktigare känner vi att denna verksamhet är, att även äldre damer behöver kunna träffas och förverkliga sina musikdrömmar på det här sättet.

Under åren har vi också kommit att arrangera kortare dagkollon, men med samma innehåll som på ett sommarkollo, enskilda prova-på-workshops och bandcoachning med regelbundet återkommande träffar i replokalen med handledare.

Finansiering

Popkollos verksamhet finansieras till ungefär en tredjedel av deltagaravgifter, en tredjedel av offentliga bidrag, samarbeten, sponsring och privata donationer och ytterligare en tredjedel av ideellt arbete.

Supporterklubben startade 2008 som ett sätt för företag att gå in och stödja Popkollos verksamhet utan att det automatiskt innebär några stora åtaganden för företaget. Läs mer om Supporterklubben här.

2007 startade även ”Popkollofonden”, dit privatpersoner donerar pengar. Dessa gåvor går direkt till möjliggöra att fler tjejer, oberoende ekonomiska förutsättningar, ska kunna delta på popkollo genom att söka subventionerad deltagaravgift. Det har från starten varit viktigt för Popkollo att alla ska kunna delta i vår verksamhet. Läs mer om hur du som privatperson kan stötta Popkollo här.

Tusen medlemmar

År 2009 når riksorganisationen Popkollo sitt medlemsmål på tusen medlemmar i åldern 6-25 år – gränsen för att bli en statsbidragsberättigad riksorganisation. 2011 slår statsbidraget igenom och Popkollo får för första gången i sin historia ett kansli. Idag består kansliet av 4 deltidsanställda.

Ledarutbildning

Genom ett projekt finansierat av Postkodslotteriets Kulturstiftelse under 2012 har vi haft möjlighet att ta fram en egen ledarutbildning. Det gör att vi har möjlighet att ta in fler nya personer som kan jobba som ledare, att sprida kunskap till nya arrangörer som vill starta fler Popkollon och därmed chans för oss att nå ut mer med vår verksamhet för att kunna förändra och komma närmare vårt mål – en jämställd musikscen.

Uppåt och framåt

Popkollo har under sina tio år gjort resan från nyfött projekt, ett nyhetens behag präglad av sin tillfällighet och osäkra existens, till en nyfödd liten folkrörelse. Vi överlevde åren av intensiv utveckling såväl som åren av att växa ikapp med den utvecklingen, och lyckades på något vis göra detta utan att tappa idén och själen på vägen. Mycket har hänt men inte tillräckligt. Fortfarande råder stor ojämställdhet inom musikscenen (mer info hos bl a Statens Musikverk, Nätverket 50/50, Jämställd Festival). Vi inser att vi behöver göra ännu fler kollon och kunna erbjuda ännu fler kolloplatser för att vi ska se en förändring. Så vi kavlar upp ärmarna och satsar ännu hårdare de kommande 10 åren!

KONTAKT KANSLI

Telefon: 08-42 00 52 32
E-post: hej@popkollo.se

FÖLJ OSS PÅ

Facebook Twitter Tumblr Instagram

VI ÄR MEDLEMMAR I