Popkollo Hiphop/RnB

Popkollo Hiphop/RnB är för dig som främst vill skriva rhymes, lära dig rappa, sjunga och producera egen musik i datorn. Under veckan får du träffa gästartister från hiphop-världen och lära dig mer om hiphop-kulturen. Innan du anmäler dig, läs denna information som är densamma för alla popkollon:

PRAKTISK INFORMATION DELTAGARAVGIFT VANLIGA FRÅGOR

För vem?

Popkollo välkomnar personer som identifierar sig som tjejer och transpersoner (läs mer). Rekommenderad ålder på Popkollo Hiphop/RnB är 14-18 år, men om du är lite äldre eller yngre så kan du prova att söka ändå.

Klara ledare

Silvana Solo

Silvana Solo heter egentligen Silvana Imam och är en rappare från Stockholm. Silvana skrev sitt första rim när hon var sju år gammal, dvs när hon lärde mig skriva. Första låten skrev hon när hon var tolv. Första skivan Silvana ägde var Fugees ”The Score”. Rap var alltså den naturliga utvecklingen där hon kunde lägga sina texter på musik. Hon berättar att hon alltid har uttryckt sig bäst i text där hon aldrig följt några konventioner: ”Jag vet aldrig hur texten jag påbörjar ska sluta, sätter inte regler, det får komma av sig själv.” Hon ser mycket fram emot att vara handledare på Popkollo Hiphop/RnB i Hultsfred i sommar:

”Jag vill visa att det finns fler sätt att skriva hiphoptexter på än bara ett. Jag tycker det är trist att rimma ”kväll” på ”snäll” när du kan kan rimma en hel mening med en annan utan att ändelsen i varje ord har samma bokstav. Det handlar om hur du uttalar orden. Det kommer att bli en grym upplevelse för alla som söker sig hit!” SE VIDEO

CLEO

Rapparen Cleo, aktuell från nytt albumsläpp, medverkan i Melodifestivalen och som en del i klubbkollektivet Femtastic, kommer till Popkollo Hultsfred för att hålla i sin workshop TELL DEM och hänga med Popkollo Hiphop i studion i ett par dar. Det kommer handla om att skriva texter, sjunga, toasta och rappa!

Lyssna

Schema

Obs! Detta är ett preliminärt schema och kommer att ändras under våren. Men schemat ger en bild av hur kolloveckan kan vara upplagd.

7 juli – Välkommen! Information, inackordering, lära känna varandra.
8 juli – Workshop med Silvana Solo
9 juli – Workshop om självkänsla, normer, idenitet / Introduktion programmet Reason
10 juli – Producera beats & musik / textskrivning / Kväll: spelning
11 juli – Producera låt / workshop m Silvana Solo
12 juli – Inspirationsworkshop m gäst / röstworkshop / Kväll: Öppen Scen
13 juli – Inspirationsworkshop m gäst / jobba på sin låt / Kväll: Filmvisning
14 juli – Inspelning / DJ / Göra bandmerch / Ta artist- och bandfoto / Kväll: fest!
15 juli – Avslutningskonsert, hejdå

Workshops

Under kollot kommer du får delta i en massa roliga workshops! Här presenteras några av dem…

Textskrivning med Nour El Refai

En av Sveriges vassaste komiker kommer till Popkollo i Hultsfred och håller i en workshop i textskrivning. Hon är känd för att bland annat ha medverkat i diverse humorprogram på teve och i radio, som programledare för Musikhjälpen och som reporter i Melodifestivalen.

LÄS MER

Workshop i Batucada – med Batukada Mattarakka!

Batucada är en brasiliansk form av slagverksensemble där varje instrument är en lika viktig del av helheten. Att spela tillsammans i en batucada skapar glädje och gemenskap, och sprider dessutom glädje till de som lyssnar. Förutom taktkänsla övas också förmågan att samspela och lyssna på varandra, men framför allt är det roligt! Under workshopen spelar vi en variant av sambareggea som är en rytm från Salvador da Bahía. Vi går igenom grundrytmen och skapar ett sväng. Vi som leder workshopen har flerårig erfarenhet av brasilianska rytmer i olika sammanhang.

DJ-workshop

Med DJ-gruppen Festa Med Killar

Plats

Vi kommer att bo på Råsebäckskolan där vi också samlas för incheckning första dagen. Råsebäck är en grundskola och boendet kommer vara i form av masslogi. Tänk på att ta med dig bekvämt underlag som håller att ligga på hela kolloperioden. På dagtid  håller vi till på Rock City där vi kommer ha workshops och repa/vara i studion.

Mat

Frukost och kvällsfika äter vi i Råsebäcks matsal, dvs. på boendet. Lunch och middag äter vi på Rock City. På eftermiddagarna finns det också frukt om man behöver fylla på med lite energi.

Cyklar

Mellan boendet och Rock City tar vi oss fram och tillbaka med cykel. Om du har en egen cykel får du om det är möjligt gärna ta med den. Oftast brukar det gå att ta med även om du tänkte åka tåg. Vi hyr också ut cyklar för 200 kr, men har ett begränsat antal och de är i full storlek. Se bild.

Viktig information: Förutom att det är lag på hjälm om du är under 15 år så är det också en regel vi har på Popkollo oavsett ålder, det vill säga även du som är över 15 år måste ha hjälm när du cyklar under kollot. Vi har den regeln för att vi bryr oss om dig och ser ditt huvud som en ytterst viktig del av dig, därför vill vi vara säkra att du under vårt ansvar är så skyddad du bara kan. Ta med dig egen hjälm till kollot då det inte är något vi har på plats.

Instrument och utrustning

Under Popkollo får du låna instrument och utrustning som finns i studion, replokalen etc. Om du vill får du också ta med ett eget instrument.

Försäkring

Se till att du har en hemförsäkring som täcker eventuell skada på egna saker samt om du ska hyra (t ex cykel) eller låna (t ex instrument).

Avslutningskonsert

Kollot avslutas givetvis med en konsert! Dit kan du som deltagare bjuda in familj och vänner. Mer info om tid och plats kommer inom kort, men datumet är spikat till den 15 juli. Anmälan till konserten görs hultsfred@popkollo.se senast 30 juni.

Packningslista

  • Bekvämt liggunderlag (tänk på att det är många nätter)
  • Sovsäck/Täcke och kudde samt sängkläder
  • Cykelhjälm
  • Öronproppar
  • Regnkläder och badkläder
  • Eventuellt instrument
  • Fickpengar
  • Någon musik eller någon film du vill dela med dig av?

Kontaktuppgifter

Innan kollot nås vi lättast på hultsfred@popkollo.se då alla vi som jobbar har andra dagjobb. Har ni frågor som är svåra att ta via e-post kan ni dock ringa Lisa Asu 070-877 73 00.

Arrangemangspartners

Hultsfred Kommun – www.hultsfred.se
Gymnasium Rockcity – www.gyrockcity.se
Campus Hultsfred – www.campushultsfred.se
Studieförbundet Vuxenskolan – www.sv.se