PRESSMEDDELANDE: Popkollo satsar på fler producenter

2016 är året då Popkollo utmanar bilden av producentrollen. Detta görs genom ett producentprogram för tjejer* över 18 år och Popkollo Producent – en helt ny inriktning som finns med i utbudet bland de 25 stycken kollon som arrangeras för unga i sommar.

Startskottet för Popkollos producentsatsning kom i samband med att artisten Robyn fick KTH:s stora pris, där samtal kretsade kring frågan om hur en kan integrera fler tjejer i teknikområdet. Planerna konkretiserades efter att Popkollo länge velat utveckla producentskapet i sin verksamhet.

– Vi och många andra, såsom Robyn och KTH som tidigt var med i diskussionen kring teknik och tjejer, har sett att de signaler och bilder på vem som kan vara producent är väldigt homogen. Genom att få fler tjejer* som producerar så kommer vi skapa nya möten och ljudbilder. Det borde vara en angelägenhet för svensk musikbransch att lyfta fram fler producenter. Att kunna producera blir ett sätt för en att äga kontrollen över hela processen – och nu vill vi ta över kontrollen, säger Cindy Lee som är projektledare för Popkollos producentprojekt Vem kan bli producent.

I oktober 2015 kickade Popkollo igång det producentprogram som är en del av projektet Vem kan bli producent. Programmet är en bred introduktion till musikproduktion och ljudteknik med teman som rör alltifrån grundlära i ljud och inspelningsteknik till mixning och mastering. De 18 deltagare som idag utgör programmet möts en kväll i veckan och under fyra fördjupningshelger fram till maj 2016.

Teknik har på många sätt revolutionerat musik och de möjligheter som finns. Idag är teknik en självklar del av musikskapandet inom många olika genrer, men fortfarande ses teknik som en manlig domän och bilden som förmedlas är att det inte finns några kvinnliga musikproducenter.

Cindy Lee och Åsa Johnsen, projektledare för Vem kan bli producent, fullkomligt överöstes med ansökningar från personer som ville vara en del av programmet. Syftet med ett sådant program är att förändra normer kring teknik och teknikanvändande och skapa en plattform för att fler tjejer* ska producera musik. Utöver själva programmet ska projektet även bygga en studio och lyfta in producentskap i den verksamhet som Popkollo arrangerar för unga.

Det sistnämnda kommer bland annat att göras genom en helt ny inriktning som finns med i utbudet bland de 25 kollon som Popkollo arrangerar sommaren 2016: Popkollo Producent. Kollot riktar sig till tjejer* 14–18 år och kommer att arrangeras i Hultsfred där Popkollo en gång i tiden startade. Under nio dagar kommer 25 deltagare att, likt producentprogrammet, fördjupa sig i producentskap och teknik.
– Kollot behövs för att ge unga tjejer* en chans att närma sig ljudteknik och få väck de tankar och idéer om att teknik är svårt och bara för vissa personer. Exakt samma tankar som tidigare har kretsat kring vem som kan bli musiker, säger Lee.

Mer information
Twitter: @popkollo
Hemsida Popkollo: www.popkollo.se
Hemsida Vem kan bli producent: www.vemkanbliproducent.com

Kontaktperson
Maria Johansson, Popkollo
maria.johansson@popkollo.se
073-654 10 90

Den 10 februari öppnar Popkollo anmälan till sommarens kollon för tjejer 12-18 år. Popkollos mål är att skapa en jämställd musikbransch där det är lika självklart för alla, oavsett kön, att spela i band, skriva låtar, vara producenter och tekniker. *Popkollos målgrupp är personer som är eller identifierar sig som tjej, transperson, intergender, ickebinär, genderqueer eller inget alls.

Ett Popkollo varierar i längd mellan fyra till tio dagar och finns både med och utan övernattning. Utöver den nya inriktningen Popkollo Producent finns även metal/punk, hiphop och jazz med utöver de kollon som är en bred introduktion i musikens värld. I år anordnas kollon i Arvika, Botkyrka, Göteborg, Hultsfred, Falköping, Falun, Katrineholm, Kungälv, Luleå, Malmö, Stockholm, Tjörn, Trollhättan, Umeå, Upplands Väsby, Visby, Öjebyn och Östhammar.

10 februari 2016

Aktuellt från Popkollo

18 maj

Många gäster klara för Popkollo i sommar

Sommaren närmar sig med stormsteg – det betyder att det inte är långt kvar till (…)

Läs mer

18 april

Vera Vinter gästar Popkollo i Piteå (Älvsbyn) 10-16 juli.

Vera Vinter är artist och låtskrivare från Stora Lappträsk i Norrbotten. Hon började spela gitarr (…)

Läs mer

11 april

Nu öppnar sista anmälningsperioden

Nu är sista antagningsperioden öppen.

Du, eller din vårdnadshavare, har nu fram till 10 maj att välja vilket sommarkollo du ska gå.

Läs mer

15 mars

Nu är första antagningsomgången klar

Ni som har blivit antagna, och era målsmän, har fått beskedet skickat till era e-postadresser.

Även reserverna är meddelade.

Läs mer

6 mars

Inställt sportlovskollo i Umeå

På grund av lågt söktryck har vi tyvärr blivit tvungna att ställa in veckans sportlovskollo (…)

Läs mer

20 februari

Ledig tjänst i Göteborg

Popkollo Göteborg befinner sig just nu i ett expansivt skede, och 2017 kommer med mer spännande (…)

Läs mer

10 februari

Nu öppnar vi anmälan till sommarens popkollon!

Äntligen! Nu har vi laddat kalendern full av sommarkollon, och anmälan är öppen. Dags att (…)

Läs mer

31 januari

Sara och Samantha gästar Popkollos Rikskonferens 2017

I år lanserar vi folkmusik som en ny inriktning i Popkollos sommarkollorepertoar. Så vad passar (…)

Läs mer

13 januari

Nominera till Popkollos riksstyrelse!

Inför årsmötet och tillsättandet av kommande års riksstyrelse i februari söker vi nu med ljus (…)

Läs mer

9 januari

Sjung i kör med Popkolloledare!

Är du tjej/kvinna/transperson som vill sjunga i kör i Popkollo-anda? Nu drar nya terminen för (…)

Läs mer