Popkollo sprids till fem nya orter och startar inriktningen Jazz

Popkollo arrangeras i år på fem nya orter: Arvika, Falun, Örebro, Upplands Väsby och Svalöv. Tillsammans med föreningen IMPRA startar Popkollo också den nya inriktningen jazz för tjejer 14-18 år.

Popkollo har sedan 2003 arrangerat musikläger för tjejer med syfte att jämställa musikbranschen och finns från och med i år på 12 ställen runtom i landet, varav fem är nya. Fyra av dessa har tillkommit genom ett spridningsprojekt som pågick under 2013 med syfte att tillgängliggöra Popkollo för fler musikintresserade tjejer, men även för de som vill bli arrangörer. Åsa Johnsen, verksamhetsansvarig:

- Det stora intresset för att arrangera Popkollo golvade oss lite när vi utlyste möjligheten genom spridningsprojektet. Under flera år har vi fokuserat på att bygga en stabil organisation och inte blickat så mycket utåt, helt plötsligt står femton organisationer och knackar på dörren och vill arrangera Popkollo. Förutom att de nya arrangörerna innebär en utökning av vår verksamhet med drygt 200 deltagarplatser, så är det framförallt tillskottet av fem nya aktörers engagemang och att vi når ut med Popkollo till platser där vi inte tidigare funnits som är den stora vinsten.

Popkollos utgångspunkt är att vara en bred introduktion till olika genres och tekniker med verksamma artister och musiker som ledare. Genom åren har Popkollo även utvecklat kollon med fördjupningar inom hiphop, elektro och metal/punk. Popkollo Jazz är det senaste tillskottet som inriktning mot en speciell genre och som arrangör står IMPRA, en förening med syfte att främja kvinnliga musiker som arbetar med improvisation inom olika genres.

På Popkollo Jazz kommer man utmana vanligt förekommande normer inom jazzen och fokusera på det roliga och kreativa i att skapa tillsammans i grupp. Kollot är en introduktion för de som är nyfikna på jazz och improvisation. Gitarristen Susanna Risberg och saxofonisten Anna Högberg besöker kollot och håller i workshops. Annika Marmén, ansvarig för Popkollo Jazz, berättar:

- Vi i IMPRA har under en längre tid sett hur Popkollo gett massor med unga tjejer möjligheten att utveckla sina musikintressen och för ett par år sedan föddes idén att starta Popkollo Jazz. Jazzscenen är idag väldigt mansdominerad och vi ser behovet av att ge unga tjejer utrymme att utvecklas inom jazz och improvisation. Med Popkollos metoder och vår kunskap från jazzscenen skapar vi det här nya kollot och det känns otroligt spännande och kul!

Popkollo Jazz kommer att hållas på Fridhems Folkhögskola i Svalöv 14-20 juli och är för tjejer 14-18 år. Popkollo varierar i längd mellan 4-10 dagar och finns både med eller utan övernattning. I sommar arrangeras kollon i Arvika, Falun, Hultsfred, Göteborg, Katrineholm, Luleå, Malmö, Stockholm/Botkyrka, Umeå, Upplands Väsby och Örebro. Den 10 februari öppnar anmälan på Popkollos hemsida.

Mer information

http://www.popkollo.se/
http://www.impra.se/

Kontaktpersoner

Maria Johansson, Popkollo

maria.johansson@popkollo.se

073-654 10 90

Annika Marmén, IMPRA

annika.marmen@popkollo.se

073-532 80 09

10 februari 2014

Aktuellt från Popkollo

10 februari

Nu öppnar vi anmälan till sommarens popkollon!

Äntligen! Nu har vi laddat kalendern full av sommarkollon, och anmälan är öppen. Dags att (…)

Läs mer

31 januari

Sara och Samantha gästar Popkollos Rikskonferens 2017

I år lanserar vi folkmusik som en ny inriktning i Popkollos sommarkollorepertoar. Så vad passar (…)

Läs mer

13 januari

Nominera till Popkollos riksstyrelse!

Inför årsmötet och tillsättandet av kommande års riksstyrelse i februari söker vi nu med ljus (…)

Läs mer

9 januari

Sjung i kör med Popkolloledare!

Är du tjej/kvinna/transperson som vill sjunga i kör i Popkollo-anda? Nu drar nya terminen för (…)

Läs mer

22 december

Jobba på Popkollos Rikskansli!

Just nu söker vi efter en Marknadsförings- och kommunikationsansvarig för ett vikariat om 50% under perioden 13 februari–31 december 2017.

Läs mer

11 november

Popkollo Hultsfred lägger verksamheten på is

Efter 14 säsonger med hårt arbete har vår äldsta lokalförening Popkollo Hultsfred tagit beslutet att lägga sin verksamhet på is tills vidare.

Läs mer

8 november

Vi söker praktikanter till Popkollos rikskansli

Nu söker vi praktikanter som vill vara med och jobba för en jämställd musikscen med (…)

Läs mer

26 oktober

Make Equal Music – gemensam satsning för en jämställd musikscen

Sveriges musikscen är långt ifrån jämställd. Endast 16% av de som repar i Studieförbundens musikverksamheter (…)

Läs mer

18 oktober

Höstlovskollon i Stockholm och Göteborg

Läslov säger vissa – musiklov säger vi! Hur som helst börjar ju höstlovet närma sig, (…)

Läs mer

13 september

Ny terminsstart för Popkollos producentprogram

Förra läsårets premiärupplaga av vårt producentprogram Vem kan bli producent blev en succé, och den (…)

Läs mer